Skip links
Laden Evenementen

Muziek Podium Zeeland: 4 pianisten brengen Dilerium

10 maart 2024

De Oekraïense componist Maxim Shalygin noemt de cyclus Similar zijn levenswerk. Deel 4
Delirium schreef hij in opdracht van het Muziekgebouw Amsterdam. Shalygin probeert in elk deel van deze cyclus de klankkleuren van identieke instrumenten uit. In de voorgaande delen Lacrimosa zeven violen, Todos los fuegos el fuego acht saxofoons, Severade negen cello’s en in Delirium vier piano’s.
De pianisten Tomoko Mukaiyama, Laura Sandee, Gerard Bouwhuis en Antonii Baryshevskyi betoveren in deze compositie met ongehoorde nuances van klank en emotie het publiek.
De piano heeft een heel precieze aanslag, maar door ritmes voortdurend te laten verschuiven ontregelt Shalygin het gevoel van een duidelijke puls. Zo creëert hij een meeslepende muzikale flow die vrij in de ruimte lijkt te zweven. ‘Het is mijn idee om de luisteraar geleidelijk in een staat van gewichtloosheid te brengen’.
Elk deel van deze cyclus is geschreven voor virtuoze musici die de meest complexe en verfijnde kleuren van de partituur kunnen verklanken. Elk nieuw hoofdstuk verlegt de grenzen van bespeling van de gebruikte instrumenten. Tijdens het concert kan de luisteraar geleidelijk wennen aan de taal van een nieuwe klankwereld, en wordt de meditatieve beleving aangewakkerd.
Delirium illustreert een grote verwardheid. Een toestand waarin levendige ideeën en herinneringen ontstaan, zodat er een verkeerde oriëntatie ontstaat van tijd en ruimte. In het muzikale labyrint van Delirium vervagen eveneens de waarden van ruimte. Als het stuk begint wordt de luisteraar ondergedompeld in een ruimte waarin klokken luiden, de initiatie van de meditatieve beleving. Het klokgeluid wordt een brug tussen het drukke leven buiten de zaaldeuren en de intimiteit van de concertzaal. De vier pianisten spelen tonale en poly-tonale klanken in een speciale akkoordenstructuur. De afwisseling van hard en zacht zorgen voor spanning en een aparte dynamiek. Boeiend en verrassend.
Tickets: €20,00/ €17,50

Share This Event

  • Dit evenement is voorbij.

Gegevens

Datum:
10 maart
Tijd:
15:30
Site:
Koop tickets »
Deze website maakt gebruik van cookies