Stichting Oude Muziek Utrecht bracht op zaterdag 15 februari, samen met Muziekpodium Zeeland, een ode aan barokmuziek in Cultuurpodium Sint Jacobskerk. Hiervoor werd de professionele muzikante Johanna Rose naar Vlissingen gehaald. Zij wordt niet voor niets door critici wordt omschreven als dé gambiste van dit moment. Johanna Rose is een geboren Duitse, maar woont tegenwoordig in Sevilla en heeft daar haar eigen ensemble Sarao de Musas. Ze speelt een instrument dat je niet vaak kunt aanschouwen in Nederland: de viola de gamba (beenviool in het italiaans).
Zesde snaar
Ben jij bekend met de viola de gamba? Wellicht niet want het instrument beleefde zijn hoogtijdagen in de 16e en de 17e eeuw voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk, maar was ook populair in andere Europese landen. Qua uiterlijk lijkt het op een cello, maar het heeft een extra snaar en tevens heeft het instrument iets weg van een gitaar. Die extra snaar werd vermoedelijk uitgevonden door de grote Franse componist Sainte-Colombe en geeft het geluid van het instrument een extra dimensie. Zoals je je kunt voorstellen brengt die extra snaar ook een serieuze uitdaging mee: muziekstukken die initieel voor de cello werden gecomponeerd moesten worden aangepast voor de viola de gamba.
Virtuoos
In de historische setting van het cultuurpodium en de bijbehorende akoestiek komt de virtuositeit van Johanna Rose mooi naar voren en haar setlist is een eerbetoon aan de voorgenoemde grote Franse meneer Sainte-Colombe en bevat daarnaast 2 suites van een andere legendarische componist, Johann Sebastian Bach.
Als encore speelt Johanna Rose het welbekende Allegro van de Duitse componist Abel en vertelt daarbij als anekdote dat Abel zo verknocht was aan zijn viola de gamba dat hij daarmee schijnt te zijn begraven.
Meer zien en horen van de werken van Johanna Rose? Klik hier!

